Merhabalar,
Bu yazımızda Instadapp platformu ve sunduğu hizmetler hakkında bilgiler paylaştık.
Yazının bir çok yerinde belirttik fakat buradan da belirtelim; Instadapp üzerinden yapacağınız sofistike işlemler kaldıraçlı bir mekanizma oluşturmakta ve hem teknik hem de finansal riskler barındırmaktadır. Dolayısı ile ne yaptığınızdan tam emin olmadığınız ve riskleri öngöremediğiniz sürece daha basit işlemler ile limitli kalmanızı tavsiye ederiz.
DeFi protokollerinde karşılaşabileceğiniz riskler konusundaki floodumuzu da okumanızı tavsiye ederiz.

Yazılarımızı faydalı buluyorsanız bizi paylaşarak ve takip ederek destekleyebilirsiniz!
Twitter : @librarydefi

Instadapp, farklı DeFi protokollerini tek bir arayüz üzerinden kullanmanızı sağlayan bir platformdur. Daha önceki yazılarımızda anlattığımız protokollerin, aslında blokzincirde yaşayan kodlardan ibaret olduğundan bahsetmiştik. Dolayısı ile kullandığımız websiteleri, bu kodlara erişmenizi sağlayan birer arayüzden fazlası değil. Arka planda blokzincirdeki bu protokolleri kullanarak, çok farklı arayüzler ile aynı protokole erişim sağlamak da mümkün. Instadapp de tam olarak bunu sağlıyor. Farklı protokollere erişimi tek bir arayüze taşımasına ek olarak, birbirinden bağımsız ya da bağımlı işlemleri tek bir tx’de yapmanıza imkan sağlayacak akışlar sunuyor. Örneğin, Compound protokolünden kredi çekebilmeniz için önce bir teminat yatırmanız gerekiyor. Ardından da teminatınız oranında, kredi çekme işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu işlemi Compound arayüzünden yaparsanız, iki ayrı tx ile gerçekleştirebilirsiniz. Instadapp, teminat yatırma ve kredi çekme işlemini tek bir tx ile yapmanıza imkan sağlayarak yüksek tx ücretlerinden kurtulmanız açısından da yardımcı oluyor.
DeFi Akıllı Hesapları (DSA - DeFi Smart Accounts)
Instadapp platformunu kullanmak için diğer DeFi protokollerinde olduğu gibi Metamask benzeri bir cüzdan ile bağlanmanız gerekiyor. Diğer protokollerden farklı olarak, direkt cüzdandan işlem yapmak yerine Instadapp size yeni bir akıllı cüzdan açıyor. DSA - DeFi Smart Accounts isimi verilen bu cüzdan aslında size özel bir akıllı kontrat cüzdanı olarak özetlenebilir. Sahibinin sizin kendi cüzdan adresiniz olduğu bu yeni hesaptaki işlemlere yine sadece siz erişebilirsiniz. Açtığınız DSA’ya transfer edeceğiniz varlıklarınız sizin kontrolünüzdedir ve Instadapp’in bu varlıkları sizin onayınız olmadan transfer etme vb yetkileri bulunmamaktadır. Yine Metamask cüzdanınızda olduğu gibi DSA’nızında kendi adresi bulunacaktır.
Eğer birden fazla farklı işlem yapmak istiyorsanız, birden fazla DSA hesabı açarak bu işlemleri ve varlıkları izole şekilde koruyabilirsiniz. Tekrarlamak gerekirse her bir DSA, tamamen sizin kontrolünüzde bulunan yeni bir cüzdan demektir.
DSA’nın kontrolünü başka bir hesapla da paylaşmanız mümkün. “+Authority” aracılığı ile başka bir cüzdanı da DSA’da işlem yapmak üzere yetkilendirebilir, “- Authority” ile de bu yetkiyi kaldırabilirsiniz.

Bu görselde göründüğü üzere 1639 numaralı DSA’nin Account Address altında belirtilen bir adresi ve Owner kısmında belirtilen bir sahibi bulunuyor. Buradaki Owner adresi sizin kendi cüzdanınızdır.
DSA’nızı kullanarak işlem yapmak için cüzdanınızdan varlık transferi yapmanız gerekmektedir. Orta bölmede yer alan Deposit kısmından DSA’ya transfer yapabileceğiniz gibi “Withdraw” ile DSA’dan Metamask cüzdanınıza varlıklarını geri aktarabilirsiniz.
Instadapp ile Hangi Protokoller Üzerinde İşlemler Yapılabilir?
Diyelimki bir DSA açtınız ve belli bir miktar varlığı DSA’nıza transfer ettiniz. Bahsi geçen protokollere teminat yatırma ve borç verme/alma gibi işlemleri Instadapp üzerinden yapabileceğiniz gibi çok daha komplike işlemleri yapmanıza imkan sağlayan tariflerden de faydalanabilirsiniz.
- Maker
Maker protokolünün sağladığı hemen hemen bütün imkanları daha kompakt bir işlem şekli ile Instadapp üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki görselde görülebileceği gibi Maker üzerindeki pozisyonlarınızı, borç durumunuzu ve likidasyon fiyatınızı tek bir ekrandan takip etmeniz mümkün.

Şimdi Instadapp’in asıl güzelliği geliyor. Normal şartlarda Maker’dan kredi alabilmek için 2 ayrı işlem yapmanız gerekiyor; teminat yatırma ve borç alma. Bu iki işlem için de ayrı ayrı tx ücreti ödemeniz gerekiyor. Instadapp bu işlemi tek bir tx ile gerçekleştirme imkanı sunarak, işlem ücretlerinden tasarruf etmenize yardımcı oluyor.
“Deposit & Borrow” aracılığı ile aşağıdaki arayüz üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Teminat oranı ve borç miktarını da belirtilen likidasyon oranına göre ayarlayabilirsiniz. Status hesabı ile pozisyonunuzun ne kadar riskli olduğunu ölçebilirsiniz.

Bir başka Instadapp tarifini inceleyelim: “Short DAI”. (Riskli Riskli Riskli!)
Bildiğiniz üzere DAI, dolara endeksli bir kripto para olmasına rağmen zaman zaman 1$’dan daha değerli işlem görüyor. Arbitraj yaparak bu durumdan faydalanmak mümkün. Bu işlemlerin tamamını Instadappsiz de yapmak mümkün, Instadapp sadece tek bir tx altında birden fazla işlemi yapmanıza imkan sağlıyor. Short DAI örneğinde aşağıdaki tüm işlemleri sizin yerinize Instadapp halledebiliyor.
Instapool: borrow DAI (Flash Loan)
OasisDEX: swap DAI with USDC
MakerDAO: open USDC vault
MakerDAO: deposit USDC in vault
MakerDAO: borrow DAI from vault
Instapool: payback DAI
KAMU SPOTU: Bu işlemlerin tamamında, paranızın bir kısmını veya tamamını kaybetme riskiniz bulunuyor. Ne yaptığınız tam olarak anlamadıysanız ve riskleri öngöremiyorsanız, bu işlemleri gerçekleştirmeyin.
- Compound

Maker’dakine benzer şekillerde Compound protokolünden faydalanmak mümkün. Yine Compound’a özel olarak hazırlanmış farklı tarifler de bulunuyor. Örneğin COMP Farming gelirini maksimize etmek amacıyla hazırlanmış COMP Maximize tarifini inceleyecek olursak; DAI teminatı ile USDC borç alarak, daha sonra USDC’leri DAI’ye çevirerek tekrar teminat olarak yatırıp USDC borçlanmanıza imkan sağlayan bir tarif. Recursive şekilde teminatınızı ve borcunuzu artırarak, Compound üzerinden daha fazla COMP kazanmanıza imkan sağlayabilir. Ve bunları tek bir tx ile gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonrasında “Unwind Comp Maximize” tarifi ile de borçlarınızı kapatarak teminatlarınızı serbest bırakabilirsiniz.
Benzer şekilde “Collateral Swap” özelliği ile hali hazırda teminat olarak yatırdığınız bir varlık yerine başka bir varlığı teminat olarak yatırmanıza imkan sağlayan bir tarif bulunuyor. Bu sayede teminat değişikliği yapma imkanınız bulunuyor.
- Curve
Curve Finance havuzlarına likidite sağlayarak, farming getirilerinden faydalanmanız için uygun arayüzler sağlanmış durumdadır. Havuzlara likidite sağlamanın yanı sıra LP tokenlarınızı ilgili platformlara aynı arayüz aracılığı ile stake edebilir ve kazandığınız ödül tokenları toplayabilirsiniz.

Önemli Not
Bütün DeFi ürünlerinde kontratlarda yer alabilecek zaafiyetlerden dolayı güvenlik riskleri bulunabilir. Projelerin kodları denetim geçirmiş olmasına rağmen, bu platformlarda işlem yaparken yeni gelişmekte olan bir ekosistemde olduğunuzu ve belli risklerin bulunduğunu unutmamanızı hatırlatmak isteriz.