DeFi Library - Haftalık Bülten
DeFi TVL, Merkeziyetsiz Borsalar, Stablecoin ile Farming, Polygon Projeleri ve haftanın önemli gelişmeleri
Merhabalar,
Bu haftaki yazıda Avalanche ve Polygon ağlarında faydalanabileceğiniz bazı protokollerden ve DeFi’deki genel durumdan bahsettim.
Keyifli ve bilgilendirici bir yazı olması dileğiyle!
NOT: Yazıda bahsedilen stratejiler farklı oranlarda riskler içermektedir. Bu riskler akıllı kontrat hacklenmesi sonucu bütün varlıklarınızı kaybetmenize yol açabilir.
50 Milyar Dolar…
Evet, 50 Milyar Dolar. DeFi’de kilitli varlıkların değeri 50 Milyar Dolar seviyesinin üzerine çıktı. Geçtiğimiz yıl bu zamanlar 1 Milyar Dolar seviyesinin henüz geçilmediği düşünüldüğünde, gerçekten inanılmaz bir büyüme ile karşı karşıyayız. Bu büyümenin kullanıcı sayısı ile desteklenmesi, farklı zincirlerde karşılık bulması ile de organik bir büyüme olduğunu da kabul etmeliyiz. Her ne kadar farklı zincirlerdeki büyümenin Ethereum ağında hayat bulan projelerin kopyası olduğu gerçeğini ve EVM desteği ile gerçekleştiğini biliyor olsak da, ben bütün bu gelişmeleri olumlu yorumluyorum. Farklı ağlara yayılan DeFi ile farklı topluluklara adaptasyon imkanı sağlanırken, öyle veya böyle işin içine giren geliştirici sayısında da artış görüyoruz. Bugün kopyalama yoluyla ilerleyen zincir genişlemelerin, bir noktada kümülatif bir ilerlemeye hizmet edeceğini düşünüyorum.
DeFi Pulse’a göre daha geniş bir protokol listesine sahip DeFiLlama verilerine göre ise TVL 100 Milyar USD seviyesine erişmiş durumda. Yine DeFiLlama’ya göre Ethereum ve BSC dışındaki ağların üzerindeki protokollerde kilitli miktar ise 3 Milyar Dolara yaklaşmış durumda.
DeFi genel bir büyüme içerisinde iken DEX’lerin kullanımı da -yüksek işlem ücretlerine rağmen- artışını sürdürüyor. Regülasyonların kapılara dayandığı, borsa hesaplarına hacizlerin yansıtıldığı bu dönemde DEX’lerin yükselişinin de devam edeceğini öngörmek yanlış olmayacaktır.
Yine DEX TVL listesine göz attığımızda “adaptasyon” kelimesini kullanmanın doğru olduğunu görüyoruz.
Snowball Network - Avalanche
Farklı zincirlerdeki projelerin ortaya çıkışı ile farklı yield farming imkanları kullanıcılara sunulmaktadır. Bu yieldfarming imkanlarından özellikle Stablecoin ile dahil olunabilen havuzları ayrıca önemsiyorum. Bu konuda mümkün olduğunca twitter üzerinden de paylaşım yapıyorum. Sadece stablecoin üzerinden IL ve fiyattan etkilenmeksizin belli bir oranın üzerinde faiz alabilmek, özellikle bizler için oldukça önemli.
Snowball üzerindeki Stablevault, özünde Curve benzeri bir yapı ile Avalanche ağı üzerinde hizmet veriyor. Stablevault’a likidite sağlayarak platform tokenı olan SNOB kazanma imkanı bulunuyor.
Eğer sağlanan likidite sonucu elde edilen LP tokenı, Beefy üzerinde stake edilirse kazanılan SNOB’lar Beefy tarafından satılarak stablecoin pozisyonunuza eklenecektir.
Peki Avalanche üzerindeki bu işlemleri nasıl yapabilirsiniz?
Bir Avalanche cüzdanı açarak, merkezi borsalardan bu cüzdanın X-Chain adresine AVAX gönder.
Avalanche cüzdanı üzerinden, AVAX’ları X-Chain’den C-Chain adresine transfer et.
C-Chain adresinden Metamask adresine transfer et. (Metamask üzerinde Avalanche Ağı ayarları yapılması gerekmektedir.)
Pangolin, Yetiswap vb DEX’ler üzerinden AVAX’tan USDT’e veya DAI’e geçiş yap. (Aynı ETH ağında olduğu gibi işlem ücretleri için cüzdanda bir miktar AVAX’ın sürekli bulunması gerekmektedir.)
Stablecoinleri Stablevault’a likidite olarak ekle ve elde edilen S3D LP tokenlarını Beefy’e kilitle.
Dahil olduğun havuzun getiri miktarını ve büyüklüğünü Markr.io üzerinden takip et.
xPollinate, Quickswap, Index Finance, Pooltogether, Aave - Matic (Polygon)
Ethereum L2 zincirlerinden Polygon üzerindeki uygulamaların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Hem Polygon ağına nasıl geçebileceğinizi, hem de bu ağda neler yapılabileceğinin üzerinden geçelim. Polygon ağında neredeyse işlem ücreti yok diyebiliriz. Yine de işlem yapmak için cüzdanda MATIC bulunması gerektiğini hatırlatalım.
Not: Cüzdanına USDT/USDC/DAI transfer edenlere Quickswap üzerinden 0.1 MATIC veriliyordu (Claim etmek gerekiyor). Ancak bugün denediğimde henüz hesabıma ulaşmadı. O nedenle Zapper ya da Matic köprüsü üzerinden MATIC transferini ayrıca yapmak gerekebilir. Eğer değişiklik olur ve gün içinde cüzdana yansır ise yazıyı güncelleyeceğim. 0.1 MATIC ile onlarca işlem yapmak mümkün.
xPollinate, BSC-Polygon arası DAI geçişini yapmanıza imkan sağlayan bir köprü görevi görüyor. Bu geçişi BSC üzerinden yapmak düşük işlem ücreti ile bu transferi yapmanıza imkan sağlarken, xPollinate ise aradaki adımları sizin yerinize yaparak Polygon ağına geçişi hızlandıran bir köprü görevi görüyor.
Quickswap, Polygon ağının Uniswap’ı olarak görev yapıyor. Uniswap’tan farklı olarak LP’lere Quick ödülü veriliyor. Bu platform hem takas amaçlı kullanılabilir hem de LP olarak Quick Farmı yapılabilir. Quickswap üzerinden Ethereum ağında işlev gören Indexed Finance tokenları olan DEFI5, DEGEN index tokenlarını da alıp satabilirsiniz.
Pooltogether, Ethereum ağında çalışan bir kayıpsız piyango protokolüdür. Havuza kilitlenen DAI’lerin farklı protokollerde işletilerek elde edilen getirinin LP’lerden birisine çekilişle verildiği bir yapıya sahiptir. Bu sayede havuzdaki paranızı riske etmeden, çekilişe katılma şansı elde edebilirsiniz. Yakın zamanda Topluluk havuzlarına imkan tanıyan Pooltogether’da, Polygon ağında DAI havuzu açıldığını öğrendim. Bu havuza girerek piyangoya dahil olabilirsiniz, istediğiniz zaman DAI’lerinizi havuzdan çekebilirsiniz.
Aave de Polygon ağında bir market açarak lending-borrowing hizmetlerini bu ağa da taşıdı. Maker ile gerçekleştirilmesi hedeflenen D3M ile de L1-L2 arası DAI geçişlerinde kolaylıklar sağlanması bekleniyor.
Twitter Köşesi
On-Chain
Regülasyonlar
Ethereum Berlin Hardfork
Merkezi borsalardaki ETH miktarı, toplam arzın %19'u seviyelerine geriledi. Bu durum en son Aralık’18' tarihinde yaşanmıştı.
UMA, xSUSHI için Call-Options çıkardıklarını açıkladı.
Bir borçlanma protokolü olan Liquity, Ethereum ağında çalışmaya başladı.
Farklı DeFi protokolleri üzerinde strateji geliştirilmesine imkan sağlayan Instadapp yönetim tokenı çıkaracağını duyurdu.
dYdX, Layer-2 üzerinde çalışmaya başladı.
Bancor, elde ettiği protokol gelirlerinin bir kısmı ile BNT yakımı yapacağını açıkladı.
Geçtiğimiz hafta FORCE tokenı airdropunun ardından kontratı hacklenen ForceDAO, yeni token dağıtımını nasıl yapacağını açıkladı.
The Graph, Avalanche ağı üzerinde çalışmaya başlayacağını açıkladı.
Index Protokol, NFT proje tokenlarından oluşan Metaverse Index’i açıkladı.
Mutlu ve kazançlı bir hafta dileğiyle…
DeFi Library Bülteni desteklemek için:
Gitcoin link : https://gitcoin.co/grants/1219/defi-library
Binance Referral : https://accounts.binance.com/en/register?ref=NMF8TKMH
FTX Referral: https://ftx.com/#a=2153174