Bu yazımızda son günlerin heyecanla takip edilen konusu Ethereum 2.0 ve Staking sürecinden kısaca bahsetmek istedik.
Yazıya başlamadan önce geçtiğimiz haftanın özetini kaçıran ve okumak isteyenler için linki bırakalım : DeFi Haftalık Bülten
Keyifli okumalar!
Sponsor
Aave, kullanıcıların mevduat sahibi veya borç alan olarak katılabileceği merkezi olmayan bir para piyasası protokolüdür. Mevduat sahipleri, pasif bir gelir elde etmek için piyasaya likidite sağlarken, borç almak isteyenler teminatlı (sürekli) veya teminatsız (flash loans) şekilde borçlanma yapabilirler.
Ethereum 2.0
Kripto ekosisteminin yaşadığı yükselişlere şahit olduğumuz bu dönemin en önemli gelişmelerinden birisi de Ethereum 2.0 - Faz 0’ın hayata geçirilmesi için start verilmiş olmasıdır. Hergün ne kadar Ethereum stake edildiğini kontrol ettiğimiz bu süreç hakkında şu an için sahip olunması gereken bilgileri kısaca aktaralım istedik.
Ethereum 2.0 aslında uzun süredir konuşulan ve gelmesi heyecanla beklenen bir güncelleme idi. Birçok kez ertelenen bu güncelleme ile ilgili 2020’nin ikinci yarısında somut adımların atılması ile, bu defa işlerin farklı olacağı kanısı oluşturuldu. Öncelikli olarak Medalla Testneti üzerinde çalışmalar tamamlanarak, karşılaşılan hatalar giderildi. Daha sonra 4 Kasım tarihinde, Eth2.0 Staking kontratı yayınlanarak, ilk resmi adım atılmış oldu.
Ethereum Staking
Ethereum 2.0’ın en önemli özelliklerinden birisi konsensüs mekanizmasının değişmesidir. Bu değişim ile PoW (Proof of work) bırakılarak PoS (Proof of Stake) mekanizmasına geçilecek. PoW mekanizmasında donanımsal bir madencilik söz konusu iken Proof of Stake mekanizmasında Ethereum stake edilerek blokzincir doğrulayıcısı (validatör) olunabilecek. Validatör olabilmek içinse 32 Eth gerekiyor.
Güncellemenin ilk fazının başlaması için stake edilmesi gereken Eth miktarı 524.288. Bu miktarın toplandığı tarih itibariyle 1 hafta sonrasında ise Faz-0 Beacon Chain hayata geçmiş olacak. An itibariyle 189bin Ethereum stake edilmiş durumda ve son iki günde staking hız kazanmış halde. Eğer bu hızla staking devam ederse, Aralık 1 olmasa bile Aralık ayı içerisinde Faz-0 faaliyete geçmesini bekleyebiliriz.
Dune Analytics verilerine göre son iki günde 40biner Ethereum stake edilmek üzere kontrata gönderildi. Bu noktada belirtmekte fayda var; staking kontratına gönderilen Ethereumlar, 2.0 faaliyete geçene kadar erişilemez olacak. Bu sebeple 32 Etherinizi kontrata transfer ederken, bu sürecin başarı ile sonuçlanacağına da inancınızın tam olması gerekiyor.
Peki stake edilen Ethereumların getirisi ne olacak?
Öncelikle Ethereumlarını stake eden kişiler aynı zamanda validatör olacaklar ve Beacon zincirinin doğrulanması görevini yürütecekler. Bunu yaparken de stake edilen Ethereum sayısına bağlı olarak değişen bir getiriye de sahip olacaklar. Faz-0’ın başlaması için gerekli olan 524.288 Eth toplandığında stakerlar yıllık %21.6 faiz getirisi kazanacaklar. Stake edilen Eth miktarı arttıkça bu gelir grafikteki gibi azalacak.
Sonrası?
Ethereum 2.0 güncellemesini 3 ana aşamada inceleyebiliriz.
Beacon Chain : 524k Ethereum stake edilmesi ile beraber Beacon Chain , PoS ile faaliyete geçmeye başlayacak. Beacon Chain, şu anda kullanmakta olduğumuz Ethereum 1.0 blokzincirinden bağımsız bir zincir olarak hayata geçirilecek. Gerekli çalışmalar ve doğrulamalar yapıldığında, Beacon Chain sonraki güncellemelere zemin hazırlamış olacak.
Sharding: Beklenen en önemli güncellemelerden birisi de sharding mekanizmasının hayata geçmesi olacak. En temel şekilde açıklayacak olursak, Ethereum ağı küçük parçalar halinde yönetilerek, blokzincir bilgisinin güncellenme hızını artırmak hedeflenecek. Yani herkes aslında aynı blokzincirde işlem yapmıyor olacak ancak bu işlemler belli adımlarda Beacon Chain’e bildirilerek güncel ve bütün bir blokzincir yapısı da korunacak. Bunu yapmaktaki amaç ise Ethereum’un ölçeklenebilirliğini artırmak. Vitalik’in ifadesi ile sharding sonucunda saniyede yapılabilecek işlem miktarı 1000-5000 arasında olabilecek. Şu anda Ethereum ağında saniyede 15 işlem yapılabiliyor. Bu da önemli zamanlarda sıkışan ve çok yüksek transfer ücretleri gerektiren Ethereum ağının daha kullanılabilir ve ölçeklenebilir bir yapıya ulaşması demektir.
Docking : Geliştirme faaliyetlerinin bir aşamasında Ethereum 1.0 ile Ethereum 2.0 blokzincirleri birleştirilecek.
Bütün bu aşamalar uzun bir süre alacak diyebiliriz. En iyi ihtimalle Ethereum 2.0’ın bütün güncellemeler tamamlanarak kullanılabilmesi için 2022 sonunu beklemek gerekiyor.
Eğer 32 Ethereum kilitleyerek validatör olmak istiyorsanız aşağıdaki linkten gerekli adımları takip edebilirsiniz.
https://launchpad.ethereum.org/overview
Note : Bu yazıda anlatılanlar bilgi paylaşımı kapsamındadır. Herhangi bir DeFi protokolünü kullanmadan önce olası ekonomik ve yazılımsal riskler değerlendirilmelidir. Denetimli kontratlarda bile birçok hatanın ortaya çıkabildiği unutulmamalıdır.
Mutlu ve kazançlı bir hafta dileğiyle…