DeFi Library - Haftalık Bülten
DeFi istatistikleri, protokol performansları, haftanın önemli gelişmeleri, kullanabileceğiniz yararlı araçlar ve DeFi'den yararlanma yolları
Merhaba DeFi Library okuyucuları,
DeFi ekosistemi hakkında güncel bilgileri sunmaya çalıştığımız haftalık derleme yazımıza hoş geldiniz. Keyifli ve bilgilendirici bir yazı olması dileğiyle!
Önceki haftanın değerlendirmesinden başlamak istersen linki bırakıyoruz:
DeFi Library - Haftalık Bülten (8 Kasım)
Sponsor
Haftalık özet yazılarımızın sponsoru olan Loopring’e desteği için teşekkür ederiz.
Loopring, Layer-2 ölçekli merkeziyetsiz borsa protokolüdür. Market ve Limit emirler ile, çok düşük miktarda işlem ücreti ödeyerek merkeziyetsiz şekilde takas yapma imkanı sunan Loopring hakkında daha detaylı bilgiyi inceleme yazımızdan elde edebilirsiniz.
Hazırsan geçtiğimiz haftayı detaylıca gözden geçirelim!
Kripto dünyasının genel olarak yükselişte olduğu haftaları geride bırakırken, DeFi ekosistemi de bu yükselişe ayak uyduruyor. DeFi’nin en çok takip edilen metriği TVL yani DeFi protokollerinde kilitlenen varlıkların toplam değeri 14 Milyar $ eşiğine ulaşmış durumda. Haziran ayında 1 Milyar $ seviyesinde olduğumuz düşünüldüğünde bu kadar kısa sürede artan protokol ve hizmetler sayesinde daha fazla varlığın DeFi ekosistemine dahil olduğunu görebiliyoruz.
Peki DeFi kullanıcı sayısındaki durum nedir? DeFi protokollerini kullanırken bir kayıt olma süreci vs olmadığından bu sayıya protokollerle etkileşime giren adres sayısı üzerinden yorumlayabiliriz. Grafikten gördüğümüz üzere bu sayıda güçlü bir yükseliş trendinde diyebiliriz. Haziranda 100bin civarı DeFi kullanıcısı adres bulunurken şu anda 800bin sayısının üzerinde bir adrese ulaşılmış durumda.
Ethereum 2.0 tarafında süreç hala bir miktar yavaş ilerliyor diyebiliriz. Şu ana kadar kontratta kilitlenmesi beklenen 524k Ethereum’un 80k civarı yani %20’si kilitlenmiş durumda. Kasım ayının ortasına geldiğimiz düşünürsek, ay sonuna doğru bu miktarın sağlanması için bir ivmelenme görmemiz şart. Eğer bir şekilde bu ivmelenme gerçekleşir ve Aralık başında olmasa da yakın zamanda Faz-1’in başlayacağına olan inanç artarsa bunun yansımasını hem Ethereum hem de DeFi projelerinde görebiliriz.
DeFi projelerinin fiyat açısından performansını ölçmek için takip edebileceğiniz yeni bir sepet metrik olduğundan bahsetmiştik : DeFi Pulse Index ($DPI). Bu Index’te birçok DeFi tokenı farklı ağırlıklarla yer alıyor ve bu ağırlıklar farklı metriklere göre her ay güncellenebiliyor. Dolayısıyla DeFi’ye yatırım yapmak isteyenler için hazır bir sepet görevi görüyor. Son dönemdeki yükselişlerle beraber hafta başında 78$ bandında bulunan DPI an itibariyle 96$ üzerinden işlem görüyor. Buna ek olarak DPI tokenı Uniswap üzerindeki en geniş likiditeye sahip havuzlar arasında 7. sıraya kadar yükseldi ve 50k$ değerindeki bir takası %0.3’lük bir fiyat etkisi ile gerçekleştirebiliyorsunuz.
Maker Protokol’ün stablecoini $DAI (kripto teminatlı stablecoin) 1 Milyar $ piyasa büyüklüğüne ulaştı. Kullanıcılar cüzdanlarındaki kriptoparaları (ETH, USDC, USDT, WBTC vb) protokole kilitleyerek karşılığında belli faiz oranlarında $DAI borçlanabiliyorlar. Şu anda $ETH kilitleyerek (yani teminat bırakarak) %2 faizle $DAI borçlanmak mümkün.
The Maker Protocol just hit 1 billion Dai for the first time ever! Want to be a part of growing it to 10 billion and beyond? Take a look at the collateral onboarding guide: collateral.makerdao.com And earn bounties by helping onboard your favourite ERC20 tokens.
Son dönemlerde Ethereum network sıkışıklığının azalması ile Gas fiyatları da oldukça düştü. Birkaç haftadır 20-40 Gwei bandında olan Gas fiyatları ile DeFi protokolleri küçük işlemler için de nispeten kullanılabilir hale gelmeye başladı. Gas fiyatları bu haldeyken Uniswap’ta bir takas gerçekleştirmek 1-2$, DeFi protokollerine kriptopara kilitleyerek (lending) faiz getirisi elde etmek 2-4$ işlem ücreti gerektiriyor.
Peki gas fiyatları böyle düşmüşken neler yapabilirsiniz?
Maker’da bir kasa açarak $ETH ya da $wBTC kilitleyerek düşük faiz ile $DAI borçlanabilirsiniz.
PoolTogether’a katılarak haftalık kayıpsız piyangoya girebilirsiniz. Piyango size çıkmazsa biletlerinizi iade ederek paranızı alabilirsiniz.
Compound, Aave, Curve, Cream vb protokollere kriptoparalarınızı kilitleyerek (%2-%20 bandında) pasif getiri kazanabilirsiniz.
Loopring kullanımı için bir hesap oluşturarak, Layer-2’ye kriptopara transferi yapabilirsiniz. Böylece hem merkeziyetsiz bir borsadan yararlanabilir hem de düşük işlem ücretleri ile takas gerçekleştirebilirsiniz.
Alpha Leak : defi.ethereumwisdom.com üzerinden yüksek getirili havuzları takip edebilirsiniz. Her protokolü kullanmanın paranızı kaybetmenize yol açacak birçok riski bulunduğunu hatırlatmak isteriz.
Loopring ve BiLira işbirliği ile Layer-2’de TRYB işlemlerini yapmak mümkün olacak. Hem Layer-2’de, hem merkeziyetsiz borsada hem de TL çifti ile işlem yapmak isteyenler gelişmeleri takip edebilirler.
Aave v2 testnet üzerinde çalışmaya başladı. Başta gas tüketiminde iyileştirmeler olmak üzere birçok güncellemeyi beraberinde getiren bu güncelleme ile ilgili bilgilere erişmek için tıklayınız.
Hafta ortasında Infura’da (en yaygın Ethereum node sağlayıcısı) yaşanan bir sorundan kaynaklı olarak merkezi borsalarda ETH ve ERC20 tokenlarının çekimleri durduruldu. Bu durumun Ethereum ağının kendisi ile bir alakası olmadığı gibi tamamen kullanılan bir serviste yaşanan sıkıntıdan kaynaklıdır. Blokzincir üzerindeki işlemlerde bir aksama yaşanmadı, yaşanması söz konusu olmadı.
Syntetix protokolünde petrole endeksli yeni türev ürünler tanıtıldı. sOil ve iOil (inverse) ürünleri ile petrol işlemleri gerçekleştirilebilir.
Paypal üzerinden kriptopara alım-satım işlemleri başladı.
Compound protokolünde kilitli $UNI’ler ile Uniswap yönetimine katılma önerisi kabul edildi. Böyle Compound, Uniswap yönetimine dahil olacak şekilde delege edilmiş oldu.
Uniswap’ın web arayüzüne erişim problemi yaşandı. Ancak Uniswap bir DEX olduğu için web arayüzü sadece erişim için kullanılan bir arayüzdür. Uniswap’a erişmenin onlarca yolu bulunuyor.
DeFi protokollerinin 2020’de yaşadığı hacklere yenileri eklendi. Value Protokol ve Akropolis hacklendi. İki protokolde sırasıyla 6M $ ve 2M$ kayıp yaşandı. Özellikle Value Protokol’ün “DeFi’nin en güvenli kasası” lansmanının ardından gerçekleşen bu hack, protokole olan güveni oldukça sarstı.
Note : Bu yazıda anlatılanlar bilgi paylaşımı kapsamındadır. Herhangi bir DeFi protokolünü kullanmadan önce olası ekonomik ve yazılımsal riskler değerlendirilmelidir. Denetimli kontratlarda bile birçok hatanın ortaya çıkabildiği unutulmamalıdır.
Mutlu ve kazançlı bir hafta dileğiyle…